Bütün yemekleri bir tarafa koysunlar karalahana ve beyazlahana dolması benim için apayrı bir yerdedir.Annemin dolmalarıda harika olur.Ondan öğrendiklerimizle yaptık bişeyler buyrun detaylara geçelim.
Malzemeler;
3 bağ karalahana yaprağı
Yarım kg kıyma
2 adet büyük soğan
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
Yarım demet maydonoz
Tuz,karabiber
Zeytinyağı
Öncelikle karalahana yapraklarımızı yıkayıp bir tencerede sıcak suyla 5 dakika haşlıyoruz.
Soğanlarımızı ince ince küp küp doğruyoruz, maydonozlarda ince ince doğranır.1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı salça eklenir. Kıyma ,prinç ve bulguru ekliyoruz.
Dolmamızın içine yarım çay bardağı su ekliyoruz yarım çaybardağı zeyntinyağımızı da ekleyip yoğuruyoruz birkaç dakika ve dolma içimiz hazır hale gelince sarma işlemimize geçiyoruz
Dolma sararken düz bir tabak kullanırım her zaman daha rahat sarıyorum.Düz tabağa karalahana yaprağını koyup üzerine dolmamızın içine koyduktan sonra sarma işleminin aşamalarını resimlerde görebilirsiniz
Sardığımız dolmaları tenceremize diziyoruz. Dolmaların üzerinini gececek kadar ılık su ekliyoruz. Dolmalarımızın üzerine zeytinyağı döküyoruz. Bir kaseye 1 yemek kaşığı salça koyup üzerine ılık su ekleyip salçayı eritip dolmalarımızın üzerine gezdiyoruz. Kıymamız çok yağlı değilse biraz tereyağıda ekleyebilirz tenceremize. Dolmalarımızın üzerine son olarak karabiber döküp, 40-45 dakika pişiriyoruz.Afiyet olsun.
Herşey aşama aşama gösterilmiş..
YanıtlaSilHiç bilmeyen birisi bile rahatça yapsın diye elimizden geleni yaptık:)
YanıtlaSil