2 Temmuz 2012 Pazartesi
Mantarlı Patates Köftesi
Yıllar önce arkadaşımın annesi bir mantarlı köfte yapmıştı, tadı damağımda kalmıştı. Mantarı çok sevdiğim için, mantarlı hiçbir yemeğe hayır demem. Mantarlı köftenin tarifini almak aklıma yıllar sonra geldi o sıralarda yemek yapmadığım için, yıllar geçincede arkadaşımın annesi tarifi unutmuş:) Neyseki Oktay ustanın kitabında mantarlı köfte tarifini bulduk, ilk denememi misafirlerimize yaptım çok beğenildi. Misafir geldiğinde değişik birşeyler ortaya çıkarmak için hiç yapmadığım bir yemeği yapabiliyorum. Fazla cesurca bir davranış ama tarifin kaynağı güvenilirse problem çıkmıyor. Ramazanda yaklaştı anayemek için çok güzel bir seçenek, oldukçada doyurucu tek bir porsiyon yetiyor hatta fazla bile gelebiliyor.
Malzemeler;
Köfte için
500 gr kıyma
1 soğan
1 yumurta
1 tutam maydonoz
2 çorba kaşığı galete unu
Tuz
Karabibiber
Kimyon
Mantar Sotesi İçin;
1 kase mantar
2 diş sarımsak
Taze kekik
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Püresi İçin
4 adet haslanmış orta boy patates
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Üzeri için
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı;
Karıştırma kabına kıymayı alıyoruz, soğanı rendeliyoruz ve diğer köfte malzemlerimizi ekleyip köftemizi yoğuruyoruz. Harcımızdan 7-8 tane hamburger köftesi büyüklüğünde köfteler yapıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip 180 derecelik fırında 10 dakika pişiriyoruz. Resimde köfteler hamburger büyüklüğünde gibi durmuyor ama küçük değiller:)
Mantarları ince ince doğruyoruz. Aynı şekilde sarımsaklarıda incecik doğradıktan sonra tavamıza sıvı yağ döküp önce sarımsakları sonra mantarları ilave edip soteliyoruz. Ocaktan alınca kekik, tuz, karabiberle tatlandırıyoruz. (Kekik kullanmadım) Kenarda bekletiyoruz mantarımızı, püremizi hazırlamaya geçiyoruz.
Haşlamış olduğumuz patateslerin kabuklarını soyup eziyoruz. Tencerinin içine ezilmiş patateslerimizi alıp tereyağı, süt, tuz, karabiber ilave edip pişiriyoruz.
Köftelerimizin üzerine önce mantardan, sonra patates püresinden ilave edip. 3 farklı tadın bir arada bulunduğu muhteşem bir lezzet elde ediyoruz.mFırına vermeden üzerine kaşar rendesini de ilave ediyoruz. Tekrar 10 dakika fırına veriyoruz. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ben de yapmıştım Oktay Ustanın bu tarifini. Nefis bir lezzet gerçekten. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK TAM BİR ANA YEMEK OLMUŞ..
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilDeğerli blogger'lar güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)
YanıtlaSilSevgiler
eline saglık mınık kusss
YanıtlaSilMersi:)
Silellerine sağlık tatlım...
YanıtlaSilharika görünüyor....
kocaman sevgiler...
Teşekkür ederim:)
Sil