18 Ocak 2012 Çarşamba

Portakallı Kek


Aslında bir portakallı tarifimiz var blogda ama kuzenimin yaptığı bu harika keki'de sizlerle paylaşmazsam olmazdı.Bu tarif bir öncekine göre çok daha net:)

Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardagi toz seker,
yarim cay bardagi yogurt
yarim cay bardagi sivi yag
2 su bardagi kadar un
2 portakal kabugu rendesi
kabartma tozu
vanilya.
Yapılişı:
Yumurta ile sekerleri kopurunceye kadar cırpıyoruz.
Yogurt ve sıvıyagi ekleyip cırpmaya devam ediyoruz.
Üzerine unu, kabartma tozunu vanilyayıda ekleyip sulu hamur kıvamına getiriyoruz.
En son portakal kabuk rendelerini ekleyip tahta kaşık ile karıştırıyoruz

 Yaglanmıs kek kalibina dokup fırına veriyoruz.Afiyet olsun

Karbonatlı Çörek


Karbonatlı çörek benim çok maharetli kuzenlerimin kentucky nin ekmeğini çok sevmesinden sonra keşfettikleri bir çörek.Kahvaltı ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olabilir.Buyrun tarife geçelim:)

Malzemeler;
1 yumurta
1 cay bardagi yogurt
1 kasik margarin
2 su bardagi un
3 yemek kaşığı süt
1 yemek kasigi karbonat
 1 cay kasigi tuz.
Yapilisi:

 Bütün malzemeleri karistirma kabinda yoğuyoruz, elde ettigimiz hamuru 10 dakika beklemeye aliyoruz.



Dinlenmis hamuru 2 ye bolup hamurun altini ve uzerini cok az unlayarak merdane yardimi ile 2-3 cm kalinliginda aciyoruz.


Açtığımız hamura cay bardagi ile  sekiller vererek firin tepsisine diziyoruz.




Önceden 180 derece istilmis firinda 20 dakika pisiriyoruz. Afiyet olsun
.

12 Ocak 2012 Perşembe

Fırında Levrek

Balık tezgahlarına ne zaman gitsem hamsiden başka balık alamam,hamsi sevdalılarındanım ben ama dün bu sefer hamsi almak yok dedim ve levrek aldım.Hiç yapmamıştım levrek balığını,nasıl yapılcağını bilmiyorum,hiç sorun değil bu, hemen kuzenime bir telefon levreği nasıl yapayım.Burada anlatıcağım tarifi verdi.Çok lezzetli ve pratik bir tarif bence en yakın zamanda deneyin.

Malzemeler;3 adet levrek
2 adet büyük soğan
2 adet büyük patates
Zeytinyağı,tuz,karabiber,pulbiber

Hazırlanışı;Balıklarımızı zaten balıkçı hazırlıyor,balıklarımızı yıkıyoruz.Soğanı ve patatesi yuvarlak yuvarlak doğruyoruz.Fırın tepsimizin altına diziyorurz.Sonra balıklarımızı yerleştiryoruz,balıkların üzerine soğan dilimleri koyuyoruz.Tepsimize zeytinyağını gezdiyoruz.Tuz,karabiber,kırmızı biber de döküyoruz.Özellikle harmanlamadım ,

 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirdim.Afiyet olsun.

Not;Patates ve soğanı 2 şer tane kullandım ama 4 tane kullansaymışım bence çok daha güzel olurdu.Soğan ve patatesin kattığı lezzeti anlatamam.Kişi başına 1 patates bir soğan düşünürseniz ekstra 1 tane daha  koymanız levreğimizin lezzetine lezzet katacaktır.

8 Ocak 2012 Pazar

Karalahana Dolması

Bütün yemekleri bir tarafa koysunlar karalahana ve beyazlahana dolması benim için apayrı bir yerdedir.Annemin dolmalarıda harika olur.Ondan öğrendiklerimizle yaptık bişeyler buyrun detaylara geçelim.

Malzemeler;
3 bağ karalahana yaprağı
Yarım kg kıyma
2 adet büyük soğan
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
Yarım demet maydonoz
Tuz,karabiber
Zeytinyağı

Öncelikle karalahana yapraklarımızı yıkayıp bir tencerede sıcak suyla 5 dakika haşlıyoruz.
Soğanlarımızı ince ince küp küp doğruyoruz, maydonozlarda ince ince doğranır.1 çay  kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı salça eklenir. Kıyma ,prinç ve bulguru ekliyoruz.



Dolmamızın içine yarım çay bardağı su ekliyoruz yarım çaybardağı zeyntinyağımızı da ekleyip yoğuruyoruz birkaç dakika ve dolma içimiz hazır hale gelince sarma işlemimize geçiyoruz


Dolma sararken düz bir tabak kullanırım her zaman daha rahat sarıyorum.Düz tabağa karalahana yaprağını koyup üzerine dolmamızın içine koyduktan sonra sarma işleminin aşamalarını resimlerde görebilirsiniz




Sardığımız dolmaları tenceremize diziyoruz. Dolmaların üzerinini gececek kadar ılık su ekliyoruz. Dolmalarımızın üzerine zeytinyağı döküyoruz. Bir kaseye 1  yemek kaşığı salça koyup üzerine ılık su ekleyip salçayı eritip dolmalarımızın üzerine gezdiyoruz. Kıymamız çok yağlı değilse biraz tereyağıda ekleyebilirz tenceremize. Dolmalarımızın üzerine son olarak karabiber döküp, 40-45 dakika pişiriyoruz.Afiyet olsun.

Rulo Börek (Tavuklu-Mantarlı)


Pazar günü evde miskin miskin otururken, kuzenimle konuşuyordukki börek yaptıklarını söyleyince beynimde ampüller yandı. Hadi Kübra  dedim,soğuk havaya rağmen hiç üşenmeden yufkacıyı gidip taze yufkaları alıp,böreğimi yapmaya koyuldum.Bu börek, annemin çok becerikli bir arkadaşının yaptığı  bir börekti. Aklımda kaldığı kadarıyla, kendimde bişeyler katarak böreği yaptım. Buyrun tarife geçelim.

Malzemeler;
3 yufka
250gr  mantar
250gr tavuk göğsü
Tuz,kırmızı biber,karabiber
Zeytinyağı
1 adet yumurta
1 Çay bardağı süt

Yapılışı;Mantarları yıkadıktan sonra sadece boylamasına kestim.Tavuk göğsünüde büyükçe doğrayaraktan tavaya birazda zeytin yağı koyarak tavuk ve mantarı soteledim.

Mantarlar suyunu çekene kadar soteliyoruz. Mantarlar suyunu çekince iç malzemiz hazır hale gelmiştir. Kırmızı biber ve karabiber ekleyip tatlandırıyoruz.


Şimdi yufkalarımızı bir tepsiye seriyoruz ilk yaprağı serdikten sonra bir kasede 1 çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağını karıştırıp yufkaya sürüyoruz.Bu işlemi her yaprağa uygulayıp yufkaların arasına çok küçük parçalar halinde tereyağı koyuyoruz.3yaprağımızı koyduktan sonra hazırladığımız içimizi yerleştiryoruz.

Yufkaları ilk olarak resimdeki gibi kapatıp rulo olarak sarıyoruz.

Rulo şeklinde sardığımız böreğimizin üzerine yumurtamızı sürüyoruz.Ben yumurtamın içine biraz zeytinyağı ve süt ekliyorum.Fırın tepsimize yağlı kağıt serip 200 dercelik fırında 30 dakika pişiriyoruz.
30 dakikanın sonunda böreğimiz hazır afiyet olsun.

6 Ocak 2012 Cuma

Truff


Tarif defterimde nerdeyse 1 yıldır denenmeyi bekleyen tariflerden biri. Arkadaşım Fatmazadenin bloğundan aldığım bir tarif. Evde kek'de olunca. Minik misafirlerimizde gelicek diye onların sevebilceği bişeyde olsun diyerek truff yapmaya karar verdim. İyiki yapmışım,çok güzel oldu

Malzemeler;
2 su bardağı kek kırıntısı
Yarım su bardağı krema
1 su bardağı eritilmiş çikolata (80 gr lık 3 paket sütlü çikolata erittim)
Hindistan cevizi

Hazırlanışı;Kekinizin dışını (kabuk diyebilceğimiz yeri) bıçak yardımıyla keserek kalan kısmını (içi diyebilceğimiz kısmını) rondodan geçirin,bir kaba alın. Üzerine kremayı ekleyerek iyice karıştıryoruz. Benmari üsulü erittiğimiz çikolata burda bir açıklama yapayım, ben geniş bir tavaya su koyarak o suyu kaynatıyorum ısıya dayanıklı cam bir kaseyi bu suyun üstüne koyuyorum çikolatalarıda cam kasemizin içine koyuyoruz.15-20dk da çikolatalarımız eriyor.
Erimiş çikolatalarımızın içine kremayla iyice yoğrulmuş kek kırıntılarımızı eklereyerek iyice yoğuruyoruz çikolatayı yediryoruz. Yarım saat buzlukta bekletiyoruz. Soğuyunca kıvamı alınca, şekil vererek hindistan cevizine buluyoruz.Afiyet olsun.

Ton Balıklı Milföy


                      

Malzemeler;
14 yaprak milföy
1kutu ton balığı
Tane mısır
Dereotu
Kırmızıbiber
Taze soğan
Tuz,karabiber
Limon
Zeytin yağı
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı;
Milföy hamurlarımızı bir su bardağı yardımıyla kesiyoruz.Elde ettiğimiz yuvarlak hamurunların ortasını daha küçük yuvarlak bir kalıpla kesiyoruz.Aslında tam olarak kesmiyoruz.Bardak yardımıyla hamura baskı uyguladığımızda aşağıdaki resimdeki gibi olmasını sağlıyoruz.


   
Elde ettiğimiz hamura yumurta sarısını sürüp 180 derecede pişiriyoruz.
Pişen milföyümüzün ortasını yani  küçük yuvarlağını bıçak yardımıyla kaldırıyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.İçine hazırladığımız karışımı koyabilmek için.
Diğer tarafta Ton balığını karıştırma kabına alıyoruz.Üzerine doğranmış dereotunu,taze soğanı(ben taze soğanı unuttum) 1 adet közlenmiş kırmızı biberi ekliyoruz.Tane mısırı ekleyip,limon zeytinyağı, tuz karabiberle karıştırarak.Milföylerimizin içine ekliyoruz.
Benim şimdiden favorilerim arasına girdi.Hem hafif hemde çok lezzetli oldu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...